Opleidingen / Gastronomie - Koken, Bakken, Wijn & Bier / Wijn & bier / Sommelier / Initiatie wijnkennis en -degustatie

Initiatie wijnkennis en -degustatie

Officiële benaming: Initiatie Wijnkennis en -degustatie

In deze module leer je de wijnstokvariëteiten, de invloeden van bodem en klimaat bij de druiventeelt en de productieprocessen van de verschillende wijnsoorten kennen. Je leert ook de basistechnieken van het degusteren van wijn volgens een zintuiglijke analyse, inclusief het bespreken van de beoordelingen en het formuleren van een oordeel.

  • Productie van wijn (wit, rood, rosé, mousserend, zoet)
  • De invloed van de natuurlijke omgeving op wijn (terroir)
  • De invloed van vatrijping
  • De geschiedenis van de wijnbouw
  • Blind herkennen van de verschillende druivenrassen
  • Ideale bewaaromstandigheden

Staat er bij de cursus de vermelding "Contacteer secretariaat"? Dan zijn er nog maar een paar plaatsen beschikbaar, hiervoor kan je enkel op het secretariaat inschrijven.
Is de cursus volzet? Vul hier jouw gegevens in en wij brengen jou op de hoogte zodra er een nieuwe cursus start.

  • In de vermelde kosten zijn voor de campus in Turnhout de ingrediëntengelden reeds inbegrepen. De kledij die in de keukens gedragen moet worden, dient nog apart aangekocht te worden.
  • In de overige campussen (Mol, Balen, Westerlo & Edegem) dienen de ingrediëntengelden nog apart betaald te worden
 

18/09/2024 - 11/06/2025

Woensdagavond

Mol - Campus Begonialaan

Begonialaan 34

€ 120.00

Liever iets anders

  • Initiatie bierkennis en -degustatie

    In deze module leer je de verschillende biertypes en hun productieprocessen kennen. Daarnaast leer je ook de basistechnieken van het bierproeven en beoordelen volgens een zintuiglijke analyse, inclusief het bespreken van de beoordelingen en het formuleren van een oordeel. 
  • Kennis en degustatie bier

    In deze module leer je zowel de Belgische als buitenlandse biersoorten proeven en beoordelen volgens zintuiglijke analyse, alsook de bieren op temperatuur brengen (op de juiste wijze en met het gepaste ritueel).
  • Kennis en degustatie Europese wijnen

    We verlaten Frankrijk en gaan op rondreis langs de overige Europese wijnstreken.
  • Kennis en degustatie Franse wijnen

    In deze module leer je het top-wijnland Frankrijk in al zijn glorie en diversiteit kennen. Frankrijk blijft voor veel wijnliefhebbers het wijnland bij uitstek, en daar valt veel voor te zeggen.   
    In de lessen gaat theorie steeds gepaard met praktijk. Je krijgt uitleg over de geschiedenis, het terroir en de druivenrassen van een wijnstreek en je gaat natuurlijk ook proeven.
  • Kennis en degustatie wereldwijnen

    In deze module trekken we de wijde wereld in, zodat je een mondiale wijnkennis kan opbouwen.
  • Masterclass wijnen

    De masterclass wijn is bedoeld voor gevorderden, een aanvulling op de opleiding wijnkenner.
    Is er nog een onderwerp, een druivenras, een wijnland, ... waarover je nog meer wil weten?
    Of wil je gewoon je eerder verworven kennis nog eens opfrissen?
    In beide gevallen is deze module aangeraden voor jou.
     
  • Serveren van dranken en gerechten

    In deze module van de opleiding sommelier leer je het uitschenken van de verschillende soorten wijn en bier en het serveren van de bijhorende gerechten.
    Deze module staat dit schooljaar niet op de planning. Heb je interesse hiervoor? Vul dan hier jouw gegevens in en wij houden je op de hoogte.
  • Wijn & gastronomie, wijnkaart en -kelder

    De kroon op het werk van de verschillende wijnmodules: je gaat wijnen en gerechten combineren. Hiervoor ga je leren om jouw zintuigen nauwkeuriger te gebruiken.